Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Arvonlisäverojen tilitys maksuperusteisesti

Tiesitkö, että pienyritykset voivat tilittää myyntien ja ostojen arvonlisäverot maksuperusteisesti. Tämä tuo yrittäjän talouteen joustoa, kun arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa vielä silloin, kun tavara tai palvelu on luovutettu. Voit maksaa arvonlisäveron vasta siinä vaiheessa, kun olet saanut maksun asiakkaalta tilillesi.


Mahdollisuus tilittää arvonlisävero maksuperusteisesti koskee pieniä alle 500 000 euron liikevaihdon omaavia pienyrityksiä. Tällaiset yritykset ovat tammikuusta 2017 alkaen voineet tilittää myyntien ja ostojen arvonlisäverot maksuperusteisesti.

Mitä maksuperusteinen arvonlisävero sitten käytännössä tarkoittaa? Jos esimerkiksi suoritat asiakkaallesi A palvelun joulukuussa ja lähetät siitä hänelle 3.100 euron laskun (2.500 + alv 24%). Laskuusi merkitset eräpäivän tammikuulle. Suoriteperusteisen arvonlisäveron maksun eräpäivä on aina verokuukautta toisena seuraavan kuukauden 12. päivä. Siten suoriteperusteella (tavara tai palvelu on luovutettu) 600 euron suuruinen arvonlisävero tulisi maksaa helmikuun 12. päivään mennessä riippumatta siitä, onko asiakkaan maksu vielä saapunut tilillesi. Maskuperuste arvonlisäverotuksessa tarkoittaa sitä, että maksat arvonlisäveron saatuasi maksun asiakkaalta tilillesi. Jos asiakas A maksaakin laskunsa myöhässä, vaikkapa vasta maaliskuussa, laskuun sisältyvä arvonlisävero tulisi tilittää vasta toukokuun 12. päivään mennessä.


Yritys saa itse valita ajankohdan, milloin se siirtyy käyttämään maksuperustetta. On lisäksi syytä huomata, että tilitystapa koskee myyntien lisäksi myös ostoja, mikäli pienyrityksellä on käytössä maksuperusteinen arvonlisäverojen tilitys. Ostolaskujen arvonlisäveron saa siis vähentää vasta siinä vaiheessa, kun lasku on maksettu.

Alle 500 000 euron liikevaihdon lisäksi maksuperusteisen arvonlisäveromenettelyn soveltamiselle on olemassa muutamia rajoittavia ehtoja.

  • Jos kyse on vienneistä ja tuonneista Suomen ulkopuolelle, Alv-tilityksissä ei ole sallittua soveltaa maksuperustetta.
  • Yhteisömyyntien ja -hankintojen ajallisessa kohdistamisessa ei saa hyödyntää maksuperustetta.
  • Soveltamisalan ulkopuolelle jäävät Verohallinnon ohjeistuksen mukaan sellaiset rajat ylittävät palvelujen myynnit, joihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta (käytössä esimerkiksi rakennusalalla).

Lisätietoja

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.