Brexit, eli Iso-Britannian ero EU:sta, ei lähtökohtaisesti vaikuta luonnollisten henkilöiden verotukseen. Joissakin tilanteissa verotukseen vaikuttaa kuitenkin se, saadaanko tietty tulo EU- tai ETA-valtiosta vai sen ulkopuolelta tai liittyykö verovähennys EU- tai ETA-valtiossa vai sen ulkopuolella syntyneeseen kuluun.

Suomen ja Britannian välillä on edelleen voimassa tuloverotusta koskeva verosopimus eikä brexit vaikuta sopimuksen soveltamiseen. Muun muassa palkkatulot verotetaan kuten aiemmin.

Britannian EU-ero vaikuttaa kuitenkin 1.1.2021 alkaen esimerkiksi seuraaviin vähennyksiin ja tuloihin, jos asut Suomessa:

Kotitalousvähennystä ei saa enää työkorvauksesta, jonka olet maksanut yritykselle Britanniassa teetetystä työstä.

Et voi enää vähentää maksuja vapaaehtoisen yksilöllisen eläkevakuutuksesta, jonka olet ottanut Britanniasta.

Työnantajan Britanniasta ottama vapaaehtoinen yksilöllinen eläkevakuutus on sinulle kokonaan veronalaista ansiotuloa eikä siinä ole verovapaata osuutta. Myöskään työnantajan ottaman kollektiivisesti järjestetyn lisäeläketurvan maksut eivät enää ole sinulle vähennyskelpoisia miltään osin.

EU ja ETA alueesta poistuminen vaikuttaa myös arpajaisvoittoihin. Arpajaisvoitot kuten pokeritulot Britanniasta ovat jatkossa veronalaista tuloa.

Lisäksi vaikutuksia on myös esimerkiksi osinkotulojen verotukseen, osakevaihdossa saatujen osakkeiden luovutusvoittoverotukseen ja lahjoitusvähennykseen.

Brexitin vaikutuksista tarkemmin voi lukea esimerkiksi Verohallinnon verkkosivuilta otsikolla ”Brexitin vaikutukset verotukseen”.