Jos toimit liikkeen- tai ammatinharjoittajana ja yrityksesi tuottaa tappiota, tappio voidaan joko vahvistaa elinkeinotoiminnan tulolähteen tappioksi tai siirtää vähennettäväksi pääomatuloista. 

Jos erikseen ei vaadita tappiota vähennettäväksi pääomatuloista, se vahvistetaan yrityksen elinkeinotoiminnan tulolähteen tappioksi. Vahvistettu tappio vähennetään elinkeinotoiminnan tuloksesta seuraavien 10 verovuoden aikana.
Verovuoden elinkeinotoiminnan tappio voidaan vähentää joko osittain tai kokonaan pääomatuloistasi. Vähentämistä on vaadittava ennen kuin verovuodelta toimitettava verotus päättyy.Asiassa kannattaa olla tarkkana, sillä verotuksen päättymispäivä vaihtelee eri verovelvollisilla. Helpoiten näet oman verotuksesi päättymispäivän OmaVerosta sekä verotuspäätöksestäsi.

Jos unohdit vaatimuksen veroilmoitukseltasi, se on mahdollista tehdä vielä, mutta vähentämistä kannattaa vaatia pikaisesti. Verotus voi päättyä toukokuun ja lokakuun välisenä aikana.

Jos elinkeinotoiminnan tappio on vahvistettu elinkeinotoiminnan tulolähteen tappioksi, sitä ei voi myöhemmin elinkeinotoiminnan jatkuessa vähentää pääomatuloista. Vasta sitten, kun lopetat elinkeinotoiminnan, voit jälleen vaatia elinkeinotoiminnan tappioiden vähentämistä pääomatuloistasi.