Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Syyskuun alusta alkaen Katso-tunniste ja Katso-valtuus eivät enää toimi missään valtionhallinnon asiointipalveluissa. Jatkossa toisen puolesta asiointi hoidetaan Suomi.fi-palveluiden avulla myös verotuksessa.

Katson avulla pystyi hoitamaan veroasioita ja asioida tulorekisterissä vielä elokuun loppuun saakka. Tämä oli viimeinen siirtymäaika eikä lisää ole tulossa. Muissa kuin Verohallinnon asiointipalveluissa Katson käyttö päättyi jo alkuvuodesta 2021.

Katso-palvelun vanhat valtuudet eivät siirry uuteen palveluun automaattisesti, vaan ne tulee luoda uudestaan Suomi.fi-valtuuksiin. Onneksi monissa tapauksissa oman yrityksen puolesta asiointi onnistuu ilman erikseen annettua Suomi.fi valtuutta, jos asiointipalveluun tunnistaudutaan omilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Tilitoimistot ja muut asiamiehet tarvitsevat kuitenkin aina Suomi.fi-valtuuden asioiden hoitamiseen.

Katso-palvelun tie päättyi, koska sitä ei olisi voitu kehittää ilman huomattavia lisäkustannuksia. Suomi.fi-tunnistus on nykyvaatimusten mukainen vahva tunnistus. Katso-tunnistus perustui käyttäjätunnukseen ja salasanalistaan. Tämä ei täyttänyt vahvan tunnistuksen vaatimuksia.

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.