Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Verovapaan kilometrikorvauksen määrä nousee seitsemällä sentillä vuonna 2023 eli 53 senttiin kilometriltä. Verovapaata kilometrikorvausta voidaan maksaa työntekijälle, kun tämä käyttää omistamaansa tai hallitsemaansa autoa työtehtäviin tilapäisellä työmatkalla. Yli 10 tuntia kestävästä tilapäisestä työmatkasta voi ensi vuonna maksaa 48 euron kokopäivärahan. Korotusta tulee siten 3 euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.

Verohallinto määrää päätöksellään matkakustannusten korvauksen verovapaan enimmäismäärän. Jää työnantajan päätettäväksi maksavatko he korvauksen tämän suuruisena, pienempänä vaiko ei ollenkaan. Matkakustannuskorvauksen maksaminen säädettyä määrää suurempana katsotaan palkaksi. Työehtosopimuksissa saattaa myös olla määräyksiä alalla noudatettavista korvauksista.  Tästä huolimatta verovapaan matkakorvauksen enimmäismäärä on se, joka Verohallinto on päättänyt.

Paitsi matkoihin erityiselle työntekemispaikalle, Verohallinnon vahvistamaa kilometrikohtaista senttimäärää sovelletaan myös muun muassa ammatin- ja elinkeinoharjoittajan verotuksessa.

Ammatin- ja liikkeenharjoittaja saa tehdä matkakuluistaan lisävähennyksen. Lisävähennysten enimmäismäärä on Verohallinnon verovapaista matkakustannusten korvauksista antaman päätöksen mukaisten kilometrikorvausten enimmäismäärien ja todellisten kirjanpitoon tai muistiinpanoihin kirjattujen kustannusten erotus. Lisävähennyksen ajoneuvokuluista saa tehdä silloin, kun autolla ajetuista kilometreistä yksityisajoa on enemmän kuin liikeajoa.

Kilometrikorvauksen ohella päiväraha on verovapaata tuloa ja sitä voidaan maksaa, mikäli matkakohde (erityinen työntekemispaikka) sijaitsee yli 15 kilometrin etäisyydellä varsinaisesta työpaikasta tai palkansaajan asunnosta ja työmatkan kesto on vähintään kuusi tuntia. Yli kuuden tunnin matkasta erityiselle työntekemispaikalle voi vuonna 2023 maksaa 22 euron osapäivärahan ja yli 10 tunnin matkasta 48 euron kokopäivärahan.

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.