Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Sampo Oyj:ssä tapahtui osittaisjakautuminen 1.10.2023 ja sen seurauksena osakkeenomistajat ovat saaneet jakautumisvastikkeena yhden Mandatum Oyj:n osakkeen jokaista omistamaansa Sampo Oyj:n osaketta kohden. Osittaisjakautumisen jälkeen kysymys kuuluu, kuinka yhtiöiden osakkeiden hankintamenot määräytyvät?

Verohallinto on julkaissut ohjeen, jossa avataan Sampo Oyj:ja ja Mandatum Oyj:n osakkeiden hankintamenon määräytymistä. Kumpikin yhtiö on listattu Nasdaq Helsingin pörssilistalla.

Elinkeinotuloverolain mukaan vastaanottavan yhtiön osakkeiden hankintamenoksi katsotaan se osa jakautuvan yhtiön osakkeiden hankintamenosta, joka vastaa vastaanottavalle yhtiölle siirtynyttä osaa jakautuvan yhtiön nettovarallisuudesta.

Jos kuitenkin on ilmeistä, että kokonaisjakautumisessa vastaanottaville yhtiöille siirtyvien nettovarallisuuksien tai osittaisjakautumisessa jakautuvalle yhtiölle jäävän ja vastaanottavalle yhtiölle siirtyvän nettovarallisuuden suhde olennaisesti poikkeaa näiden yhtiöiden osakkeiden käypien arvojen suhteesta, hankintamenon jakoperusteena käytetään osakkeiden käypien arvojen suhdetta.

Sampo Oyj:n nettovarallisuus on jakautunut yhtiöiden kesken siten, että Mandatum Oyj on vastaanottanut noin 8,34 prosenttia, ja Sampo Oyj:lle on jäänyt noin 91,66 prosenttia nettovarallisuudesta.

Verohallinnon ohjeen mukaan Sampo Oyj:n osakkeen ja Mandatum Oyj:n osakkeen käypien arvojen suhde (osakkeiden ensimmäisen noteerauspäivän painotettu keskikurssi tai toissijaisesti viiden ensimmäisen pörssipäivän vastaava keskikurssi) ei poikkea Sampo Oyj:lle jääneen ja Mandatum Oyj:lle siirretyn nettovarallisuuden suhteesta niin olennaisesti, että hankintamenon jakoperusteena tulisi käyttää osakkeiden käypien arvojen suhdetta.

Näin olleen osakkeiden hankintamenona pidetään edellä mainittua nettovarallisuuksien suhdetta.

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.