Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Suosivaksi osingonjaoksi katsotaan sellainen varojenjako, jossa osakkeenomistaja luopuu hänelle osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluvasta osingosta toisen verovelvollisen hyväksi. Tällöin osinko voidaan verotuksessa katsoa sen osakkaan tuloksi, jolle se lain ja yhtiöjärjestyksen mukaan olisi kuulunut. Verohallinto on päivittänyt varojenjako-ohjettaan ja siinä kerrotaan milloin varojenjakoon vapaan oman pääoman rahastosta ei sovelleta suosivan varojenjaon periaatteita.

Osakeomistuksesta poikkeavasta varojenjakoperusteesta voi olla määrätty yhtiöjärjestyksessä. Suosivan osingonjaon periaatetta on verotuskäytännössä sovellettu osakeomistuksen suhteesta poikkeavaan osingonjakoon, joka ei noudata yhtiöjärjestyksen määräystä.  

Osakkeenomistajan katsotaan tällöin luopuvan hänelle osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluvasta osingosta toisen verovelvollisen hyväksi ja osinko katsotaan verotuksessa sen osakkaan tuloksi, jolle se lain ja yhtiöjärjestyksen mukaan olisi kuulunut. Lisäksi osingon saavan osakkeenomistajan katsotaan saavan lahjan osingosta luopuneelta osakkaalta.

Jos tällaista varojenjakoa on edeltänyt saman osakkaan vapaan oman pääoman rahastoon tekemä vastikkeeton pääomansijoitus ei suosivan varojenjaon periaatteita sovelleta, jos jaossa täyttyvät seuraavat edellytykset: 1) jaettavat varat ovat peräisin vastikkeettomasta pääomansijoituksesta, 2) varoja jaetaan samalle pääomansijoituksen tekijälle, 3) suunnatun varojenjaon määrä ei ylitä pääomansijoituksen tekijän yhtiöön sijoittaman vastikkeettoman pääomansijoituksen määrää tai sitä, mitä siitä on aiempien varojenjakojen perusteella jäljellä, 4) pääomasijoitus on jo sijoituksen tekemisen yhteydessä yksilöity esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä, osakassopimuksessa tai muussa osakkaiden välisessä sopimuksessa siten, että pääomasijoituksen alkuperä voidaan osoittaa selvästi, 5) pääomansijoituksen tekemisen yhteydessä sovitaan, että tilanteessa, jossa vapaan oman pääoman rahastosta jaetaan varoja, jotka ovat peräisin tietyn osakkeenomistajan tekemästä vastikkeettomasta pääomansijoituksesta, varoja ei jaeta osakeomistuksen suhteessa, vaan ne palautetaan sijoituksen tekijälle ja  6) pääomansijoitusta ei ole tehty sellaisissa olosuhteissa, joiden perusteella yhtiön muiden osakkaiden voitaisiin katsoa saaneen pääomansijoituksen tekijältä lahjan.

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.