Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Metso Oyj osittaisjakautui 30.6.2020 toimivaan yhtiöön Outotec Oyj:hin.   Osittaisjakautumisessa jakautuvaan yhtiöön jää vähintään yksi liiketoimintakokonaisuus ja siirrettävä varallisuus muodostaa liiketoimintakokonaisuuden. Osittaisjakautumisen jälkeen Metso Oyj:n nimeksi muutettiin Neles Oyj ja Outotec Oyj:n nimeksi Metso Outotec Oyj.

Kun jakautuminen toteutetaan elinkeinoverolain mukaisesti, se ei aiheuta välittömiä tuloveroseuraamuksia osallistuville yhtiöille. Osakkaan verotuksessa jakautumista ei katsota osakkeiden luovuttamiseksi. Osakkeenomistajalle osittaisjakautuminen vaikuttaa kuitenkin siihen, kuinka osakkeen hankintameno jakautuu ja miten se vaikuttaa myöhemmässä osakkeiden myyntitilanteessa. 

Neles Oyj:n osakkeen hankintameno on 34,07 prosenttia ja Metso Outotec Oyj:n osakkeen hankintameno on 15,33 prosenttia Metso Oyj:n alkuperäisestä hankintamenosta ennen osittaisjakautumista. 

Verohallinto on antanut Metso Oyj:n osittaisjakautumisesta ohjeen, jossa on seuraava esimerkki myyntivoiton laskemisesta: Verovelvollinen on kesäkuun 2020 lopussa omistanut 10 kappaletta Metso Oyj:n osakkeita, joiden hankintameno on ollut 12,00 euroa per osake. Metso Oyj:n jakautuessa osittain 30.6.2020 verovelvollinen on saanut Metso Oyj:n osakkeita vastaan 43 kappaletta Metso Outotec Oyj:n osakkeita. Osittaisjakautumisen jälkeen yhden Neles Oyj:n osakkeen hankintameno on 4,09 euroa (= 34,07 % * 12,00 euroa) ja yhden Metso Outotec Oyj:n osakkeen hankintameno 1,84 euroa (= 65,93 % * 12,00 euroa / 4,3).

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.