Verohallinto tehostaa ruokaravintoloiden verovalvontaa. Suunnitelmana on tarkastaa ensi vuoden alussa tehostuvassa valvonnassa satoja ruokaravintoloita. Ravintoloiden valvonnassa on löytynyt viimeisen viiden vuoden aikana 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja. Käytännössä tehovalvontaan sisältyy verotarkastuksia ja muita valvontatoimia ympäri Suomen.

Yrityksen valikoituvat valvontaan muun muassa eri maksunvälittäjiltä saaduista tiedoista. Näitä tietoja verrataan ravintolan Verohallinnolle ilmoittamiin myyntilukuihin. Jos luvuissa on poikkeamia, yritys voi valikoitua tarkastuksen kohteeksi. Verohallinnolla on hyviä kokemuksia tämän tyyppisestä valvonnasta. Verohallinnon mukaan viime vuonna veronkiertoa löytyi verotarkastuksen yhteydessä lähes kaikista yrityksistä, joiden tarkastuksessa käytettiin hyväksi maksunvälittätietoja.

Tyypillinen veroja kiertävä ravintola on pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Valitettavan usein yrittäjät tässä kohderyhmässä ovat taustaltaan ulkomaalaisia.

Monesti veron välttelyn lisäksi rikotaan muitakin säädöksiä. Monissa ravintoloissa työntekijöiden tulot koostuvat pienehköstä virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Tällöin täyttyy myös tunnusmerkit sosiaalitukien väärinkäyttöön.