Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Suomen ja Espanjan välillä on solmittu uusi verosopimus, jota on sovellettu vuodesta 2019 alkaen. Verosopimuksen mukaan maksetaan veroa Suomeen Suomesta saadusta eläkkeestä, vaikka asuisit Espanjassa. Yksityissektorin eläkkeitä on kuitenkin koskenut kolmen vuoden siirtymäaika vuosina 2019–2021, jolloin niistä ei ole tarvinnut maksaa veroa Suomeen.

Nyt siirtymäaika päättyy ja 1.1.2022 alkaen maksetaan veroa Suomessa myös yksityissektorin työeläkkeestä. Suomessa määrättävästä verosta vähennetään kuitenkin Espanjaan maksettu vero. Kyseessä on niin sanottu käänteinen hyvitys, koska yleensä verosopimusten mukaan mahdollinen kaksinkertainen verotus poistetaan henkilön asuinvaltion verotuksessa. Kuitenkin Espanjan verosopimuksen mukaan eläkkeiden kaksinkertainen verotus poistetaan poikkeuksellisesti siinä valtiossa, josta eläke maksetaan. 

Käänteinen hyvitys koskee vain yksityissektorin eläkkeitä. Julkisesta palveluksesta ansaitun eläkkeen kaksinkertainen verotus poistetaan normaalisti asuinvaltiossa eli Espanjassa.

Todettakoon, että jatkossa eläkkeet, jotka perustuvat liikennevakuutukseen tai vastaavaan muuhun riskivakuutukseen, verotetaan kuitenkin vain Espanjassa.

Suomi yleensä korvaa sairaanhoitokulut pysyvästi Espanjassa asuvista. Sen vuoksi eläkkeestä on maksettava Suomeen vakuutetun sairaanhoitomaksua. Sairaanhoitomaksu sisältyy ennakonpidätysprosenttiin.

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.