Verohallinto on havainnut, että ulkomaalaisten vakuutusyhtiöiden tarjoamia palveluita käytetään veronkiertoon. Tämän johdosta niiden valvontaa tehostetaan. Ulkomaisten vakuutusyhtiöiden avulla voidaan tehdä laillista verosuunnittelua, mutta osa sijoittajista käyttää niitä veronkiertoon. Haasteellista verohallinnon kannalta on, että tiedot tulevat heille viiveellä ulkomaisista sijoitusvakuutuksista.

Verohallinnon antaman tiedon mukaan suomalaisten varoja oli ulkomaisten vakuutusyhtiöiden tarjoamissa sijoitusvakuutuksissa vuonna 2020 yhteensä kuusi miljardia euroa. Verohallinto pitää todennäköisenä, että ulkomaisista sijoitusvakuutuksista saaduista tuloista jää saamatta veroja.

Sijoittajan tulisi maksaa veroa nyt nostetulle summalle kertyneestä tuotosta. Vuoteen 2020 asti tulojen ja arvonnousun verotus lykkääntyi, kunnes kuoresta nostettiin varoja ulos yli sijoitetun pääoman määrän.

Verohallinto on tehnyt vakuutuskuoriin liittyvää valvontaa pidemmän aikaa. Valvonnassa on jo löydetty 90 miljoonaa euroa tuloa, jota eivät verovelvolliset ole omatoimisesti ilmoittaneet verotuksessa. Nyt vakuutuskuorien valvontaa varten on perustettu hanke, joka on osa harmaan talouden ja talousrikollisuuden vastaista toimenpideohjelmaa. Verohallinnon mukaan parhaillaan on rikosprosessi käynnissä kymmenissä tapauksissa, joissa ulkomaisiin vakuutussijoituksiin epäillään liittyvän veronkiertoa.