Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

KHO antoi verotuksen käytäntöjä huomattavasti muuttavan ratkaisun joulukuussa, kun se päätti, että omien verotietojen luovuttamista medialle ei voi estää. Verohallinto oli vuodesta 2018 alkaen mahdollistanut yli 100 000 euroa ansainneille vastustaa verotustietojen luovuttamisen medialle. 

Verohallinto oli mahdollistanut tietojen luovuttamiskiellon, koska se tulkitsi EU:n yleistä tietosuoja asetusta tämän menettelyn mahdollistavalla tavalla. Nyt tämä tulkinta on KHO:n toimesta siis tuomittu vääräksi. Keskeisenä perusteena tuomiossa oli se, että tietojen luovuttaminen medialle on Verohallinnon vakiintunutta toimintaa. Se on luovuttanut tietoja vastaavalla tavalla jo vuosien ajan. Listausten laatimisesta medialle oli muodostunut sille tämän johdosta lakisääteinen velvoite.

KHO päätös muuttaa käytäntöä ja sitä sovelletaan ensi kerran vuoden 2022 verotustietoihin. Verovelvolliset eivät siten voi enää ensi vuonna vastustaa verotustietojen luovuttamista medialle, kun vuoden 2022 verotus valmistuu.

Vuosien 2018-2021 osalta Verohallinto soveltaa KHO päätöstä takautuvasti, joten on mahdollista, että media voi nyt pyytää myös näiden vuosien verotuksen julkisten tietojen luettelot.

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.