Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Yrityksen perustaminen voi hankaloitua merkittävästi verotuksen laiminlyöntien johdosta.  Suomessa on yrittämisen vapaus eikä sitä voi estää kuin tuomioistuimen määräämä liiketoimintakielto. Käytännössä yritystoiminnan harjoittaminen on kuitenkin vaikeaa esimerkiksi maksamattomien verojen vuoksi. 

Ennakkoperintälain mukaan hakija voidaan jättää merkitsemättä rekisteriin, jos hän on olennaisesti laiminlyönyt verotukseen tai kirjanpitoon liittyvät velvollisuutensa. Myös hakija, jonka voidaan olettaa aiempien laiminlyöntiensä tai johtamiensa yritysten aiempien laiminlyöntien vuoksi laiminlyövän velvollisuutensa, voidaan jättää merkitsemättä rekisteriin. Lisäksi yhteisö tai yhtymä voidaan jättää merkitsemättä rekisteriin, jos sen voidaan olettaa olennaisesti laiminlyövän velvollisuutensa sitä johtavan henkilön aiempien laiminlyöntien tai hänen johtamiensa tai aiemmin johtamiensa yritysten laiminlyöntien perusteella.

Jotta yritystoimintaa saisi harjoitettua, kannattaa veroveloista pyrkiä tekemään Verohallinnon kanssa maksujärjestely. Verovelka, joka on hyväksytty Verohallinnon maksujärjestelyyn, ei estä ennakkoperintärekisteröintiä eikä ole peruste rekisteristä poistamiselle.

Verottaja ei ole ainoa syy, miksi kannattaa päästä maksuista sopimukseen. Yritystoiminnan harjoittamiseen tarvitaan aina tilejä ja mahdollisesti myös lainaa. Pankkipalveluiden saaminen voi vaikeutua maksuhäiriöiden myötä.  

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.