Tiesitkö, että oman kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen jälkeinen muu käyttö, esimerkiksi asunnon Airbnb:n kautta vuokraaminen ulkopuoliselle tai pitäminen tyhjillään ennen myyntiä, ei poista saavutettua oikeutta myydä asunto verovapaasti. Asunnon myynnistä syntyvää luovutusvoittoa ei veroteta, jos asunto on ollut myyjän omistusaikana hänen omana tai perheensä vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan.

Omassa käytössä ollutta asuntoa ei tarvitse myydä välittömästi oman asumiskäytön jälkeen, jotta myyntivoitto olisi verovapaa. Henkilöllä voi olla omistuksessaan samanaikaisesti useampiakin asuntoja, joiden myyntiin soveltuvat oman asunnon verovapaussäännökset.

Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että lain edellyttämää tosiallista asumista ehtii kertyä asunnossa vähintään kaksi vuotta ennen kuin asuntoa aletaan vuokrata. Lyhytaikainenkin asunnon vuokraaminen ulkopuoliselle katkaisee oman asumisjakson kertymisen ja kahden vuoden yhtäjaksoinen asuminen tulee aloittaa alusta.

Airbnb tyyppisessä lyhytaikaisessa vuokraustoiminnassa kannattaa lisäksi huomioida, että vähintään kahden asunnon vuokraaminen kalustettuna tilapäiseen majoittumiseen voidaan katsoa arvonlisäverolliseksi majoitustoiminnan harjoittamiseksi.

lisätietoja:

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48921/verovapaa_oman_asunnon_luovutu2/