Veroblogi

Ajankohtaista tietoa verotukseen liittyen

Yrityksessä tosiasiallisesti työskentelevälle osakkeenomistajalle otettu sairauskuluvakuutus voi olla saajalleen verovapaa etu vastaavin perustein kuin työntekijöille otettuna. Verovapauden edellytyksenä ei ole palkan nostaminen yrityksestä.

Edun saamisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että työskentelee yrityksessä. Jos vakuutus otetaan osakkeenomistajan tai osakkaan perheenjäsenelle, joka ei työskentele yhtiössä, kyseessä on aina osakkeenomistajan tai osakkaan saama veronalainen etu.

Sairauskuluvakuutuksen muodossa otetun edun tulee täyttää tavanomaisuuden ja kohtuullisuuden edellytykset. Verovapaus edellyttää lisäksi sitä, että kaikkien yhtiössä työskentelevien vakuutusturva on samantasoinen, olipa sitten kyseessä yhtiön omistaja tai muu yrityksessä työskentelevä.  Sairauskuluvakuutus voi olla osakkeenomistajalle tai osakkaalle kuitenkin verovapaa etu, vaikka yhtiön palveluksessa ei olisi muita henkilöitä.

On huomattava, että sairauskuluvakuutus voi olla verovapaa etu kuitenkin vain työterveyshuoltoa täydentävänä etuna. Tämän vuoksi esimerkiksi osakeyhtiön osakkeenomistajalle otetun sairauskuluvakuutuksen verovapaus edellyttää, että osakkeenomistajalle on järjestetty myös työterveyshuolto. Lisätietoja työterveyshuollon järjestämisestä voi lukea esimerkiksi verohallinnon ohjeesta ”henkilökuntaedut verotuksessa”.

Todettakoon vielä, että liikkeen-, ammatin- tai maataloudenharjoittaja ei voi vähentää itselleen ottamansa sairauskuluvakuutuksen maksuja elinkeino- tai maataloustulostaan.

Veroaiheista tietoutta suoraan sähköpostiisi

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat ajankohtaista tietoutta verotuksesta suoraan sähköpostiisi.